Vad är destruktivt i mitt förhållningssätt till träning och hälsa? 

Källa: Google

Jag tänker att det är få som fortsätter med ett visst beteende om man verkligen har förstått vad det innebär och hur det påverkar oss själva och andra. Hela min kropp protesterar när jag gör någonting som inte är bra för min kropp, som till exempel röka, dricka alkohol, läsk, vara uppe för länge, äta mat som påverkar mig negativt, vara inaktiv och så vidare. Man kan se det på olika sätt, men min kropp ser till att jag skapar bra förutsättningar för överlevnad. Jag är tacksam för de här sidorna. Jag är glad över att jag har skapat mig en stor förståelse för mitt eget välmående och att det blir mitt stora fokus i livet. Att leva ett så långt och hälsosamt liv som möjligt. Ju mer jag läser om hur vår kropp fungerar så blir jag mer stärkt i mina val och vad som fungerar för mig. Meningen i mitt liv är att optimera min egen hälsa och göra så gott för mig själv och andra som möjligt. Jag tänker om alla får denna förståelse om sig själv så kanske man skulle ha lättare för att sluta med icke-hälsofrämjande aktiviteter. Men så är inte fallet. Jag har svårt för att förstå det.

Skulle det vara så hemskt ifall normen är att man tar hand om sin hälsa och minskar ner på de icke-hälsofrämjande aktiviteterna? Om samhället fokuserade på att skapa bättre förutsättningar för människor att göra bra val gällande sina livsstilsvanor så skulle alla vinna på det. Jag tänker att mycket handlar om okunskap och bristande lösningsförmåga för hos många, som inte riktigt kommer in i bra vanor. För vi alla vet att om vi tar hand om oss själva, tränar, äter, sover bra och stressar mindre så blir vi mer glada, pigga, motiverade och empatiska. Och alla kan göra något för sig själv när det kommer till att ta hand om sin egen hälsa. Det är någonting som vi fullt ut kan påverka oavsett livsförhållanden. För mig handlar det om kärlek till sig själv.

Ibland kan jag uppleva att mitt förhållningssätt till livet och mina val gällande en mer medveten hälsosam livsstil inte är välkommet. Det är svårt att avstå godsaker när normen är att man ska fira med godsaker, när normen är att man ska dricka när man umgås med andra. När normen är att man ska kunna släppa loss och vara vaken sent på nätterna. Hur hittar man ett mellanting om man är en allt eller inget-människa? Vad spelar det för någon roll egentligen i det stora hela? Vi kommer alla att dö och var det då värt alltihop? Var det värt de extra åren som man fick? Varför vill man bli så gammal som möjligt? Att alltid vara den som tackar nej. Att alltid vara den som ska påminna om att nu behöver vi gå och sova. Att vara den som vill göra de mer hälsofrämjande valen. Det är så mycket enklare och mer accepterat att bara äta det som är gott, göra det man tycker är kul och inte oroa sig för vilka långsiktiga konsekvenser det ger.

Tycker det är en komplex fråga och kräver mycket reflektion. Vad är destruktivt i mitt förhållningssätt till träning och hälsa? Hur ser hälsohetsen ut idag? Har vi hälsoångest? Det är alltfler människor som mår fysisk och psykisk dåligt på grund av hur samhället är uppbyggt. En del saker kan vi inte påverka, men det vi kan är att ta hand om oss själva. Att välja göra bra val i det lilla, för att orka med det snedvrida samhället kastar till oss .

Vad är dina tankar? Dela gärna med dig!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer