Därför ska du inte mata rådjur eller hjortar.

Foto: google
Foto: google
Lyssnade på boken ”djurens hemliga liv” för över ett år sedan. Författaren är skogsvårdare och har studerat länge hur träden och djuren i skogen beter sig. Naturen är tuff för de många djuren i den och det är lätt att som människa vilja kliva in och hjälpa till. Jag är av den åsikten att naturen måste få ha sin gång. Om vi ska stötta djur så behöver vi göra det på ett sätt som är nära djurets egna beteende som möjligt. 

Det är många som matar rådjur och hjortar under vintern i tron att de stöttar djuren på bästa sätt. Hjortars kroppstemperatur regleras utefter vilken årstid det är. Under vintern så går deras temperatur ner som gör att de har samma temperatur som snön. Deras ämnesomsättning är mycket låg. Det är detta som gör att de klarar sig med nöd och näppe under vinterns tuffa månader. De är skapta för att kunna överleva i dessa förhållanden, även om en del dör av svält eller kyla.

Om vi människor börjar mata dem under vinterhalvåret så ändrar vi deras kroppstemperatur och sätter i gång ämnesomsättningen. Det gör att de börjar frysa om vintern och behöver få i sig mer mat. Vi är inne och ändrar deras evolutionära utveckling. Vi gör djuren beroende av att vi ska mata dem. Konsekvensen av vårt handlande blir att de både fryser och svälter ihjäl. Jag tycker det är dumt att vi ska försöka hjälpa djuren, göra de beroende av oss. Vi ändrar en hel arts beteendemönster. 

Om du hittar ett rådjurskid i skogen så ska du låta det vara. Rådjurskidet är inte ensamt utan det är så rådjurshonan gör med sina kids. Plockar du upp rådjurskidet och flyttar det så vet inte rådjurshonan vart sitt kid är längre. Även om det ser helt hjälplöst ut, så är det så rådjur fungerar. Skulle du fostra ett kid som visar sig bli en råbock. Så kommer den se dig som en rival i vuxen ålder och försöka utmana dig, det kan gå illa. 

Igelkottar tål inte mjölk och fåglar tål inte gluten. Sluta upp med att mata djuren och låt de få ha sitt levnadsmönster. Vi har tamdjur. Låt de vilda vara! 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer