Varför hormonell obalans kan orsaka psykisk ohälsa. 

Hela vårt kroppssystem styrs av hormoner och kommunicerar med hjärnan och mycket går att utläsa om sin egen hälsa genom att man är lyhörd mot kroppens signaler. Vår kropp vill fungera och gör allt vad den kan för att överleva. Kroppen ger oss ständig information om vad som behöver åtgärdas (sömn, hunger, fysisk aktivitet, sex, återhämtning och närhet) och lyssnar vi inte på dem så kommer vi förr eller senare få fysiska och psykiska problem.

Att ha hormonell obalans innebär att utsöndringen av hormonerna inte fungerar optimalt och på så sätt skickar ut för mycket eller för lite hormoner. När vi pratar om könshormoner så är det östrogen, progesteron och testoron. När vi pratar om andra signalsubstanser och hormoner är det kortisol (stresshormon), dopamin (motivation), serotonin (känslor), oxytocin (välbehag) och när dessa inte är i balans så uppstår motivationsbrist, sömnbrist, ångest, depression. Det finns absolut fler hormoner i kroppen och alla behöver samexistera för att fungera optimalt, men detta är de mest vanliga när man pratar om må-bra-hormoner.

När man tar hormonella preventivmedel för att undvika graviditet så stänger man av kroppens egen hormonproduktion och skapar det på artificiell väg. Det gör att kommunikationen mellan hormoner och hjärna blir manipulerad som i sin tur kan ge biverkningen både fysisk och psykiskt. Du har till exempel ingen progesteron utsöndring som är tillför att balansera upp östrogenet och då har du automatiskt en hormonell obalans som kan få dig att må mycket sämre än vad du behöver göra. Om du har en låg östrogen produktion och ingen progesteron utsöndring överhuvudtaget på grund av preventivmedel så ligger du på en östrogendominans som kan skapa svåra psykiska besvär. Att ha en fungerande menscykel är A och O för att må bra både psykisk och fysiskt. Därför kan hormonella preventivmedel verkligen ställa till det utan att man vet att det är just den som ställer till skiten. Detta var verkligen ett wake up call för mig.

Jag började att ta preventivmedel väldigt sent och har alltid haft en fungerande och bra menscykel. Jag blev rekommenderad att prova p-ring för att den skulle ge minst hormonell påverkan. Det som jag tyckte om med denna var att alla min acne besvär försvann och min mens kom regelbundet. Jag har alltid varit melankolisk och haft det psykiskt tufft större delen av mitt liv på grund svåra händelser under barndomen. Men det är inte förrän nu flera år senare som jag har förstått att mitt mående har varit kopplat till min menscykel – och allt förvärrades efter min graviditet.
 
När jag började på att läsa mer om hormonell hälsa, könshormonernas funktion och PMDS så trillade polletten ner. Jag har haft extrema biverkningar från mitt preventivmedel som har fått mig att må fruktansvärt dåligt. Det är otäckt att tänka på hur vården inte har kunnat sett detta mönster hos mig (jag har gått till kuratorer, psykologer, gjort utredningar), att det har varit mensrelaterat. Jag känner mig stolt som har lyckats komma underfund med vad som varit ”knasigt” med mig och mitt mående. Jag har gått från att vara extremt självmordsbenägen till att bara på tre månader utan hormonella preventivmedel vara helt fri från sådana hemska, mörka tankar. Nu dras jag inte längre med psykisk ohälsa, utan har bara det allmänna normala mänskliga lidandet.

Fy fan. Jag kommer att skriva mer om hur hormoner påverkar vårt mående och att det finns en otrolig trygghet i att förstå varför man känner som man gör. Vi är skapta för att fungera och vilja överleva. När vi inte vill det längre, då är vi drabbade av sjukdom och det måste vi förstå när sådana här tankar dyker upp.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer